Helmen Kütt: Pensionipäevade nihutamise plaanist on mõistlik loobuda

PiretPension

Sotsiaalkindlustusameti (SKA) näiliselt süütu plaan minna 2025. aastal üle korrale, kus juhul, kui pensionipäev ehk kuu viies päev satub laupäevale või pühapäevale, ei kantaks pensioni inimese kontole mitte reedel ehk siis kas kolmandal või neljandal kuupäeval, vaid nädalavahetusele järgneva kahe tööpäeva jooksul, on üksjagu ärevust tekitanud. See muudatus pakub jutuainet isegi juubelilauas, lisaks on levimas väärtõlgendused. Ka mulle on mitu inimest öelnud, et üks mure on jälle juures.

Esmapilgul võib see kõik tunduda tormina veeklaasis, sest keegi ju otseselt vaesemaks ei jää. Aga vaatame asja sisse. Osa inimesi on juba välja toonud, et nende püsimaksed on viiendal kuupäeval, mis tähendab, et kui pensionisumma laekub hiljem, ei pruugi arvel piisavalt raha olla. Väga paljud eakad elavad teatavasti pensionipäevast pensionipäevani.

Millega SKA seda sammu siis põhjendab? ERR-i portaalist sai lugeda, et kokkuhoiuvajadusega ja ametnike ületundide vähendamisega. SKA hüvitiste osakonna nõunik Artur Panov ütles ERR-i venekeelsete uudiste toimetusele, et nii säästetakse aastas umbes 20 000 eurot.

Ühelt poolt 20 000 eurot ja teisalt kümnetelt tuhandetelt inimestelt võetud meelerahu! Riik ei tohiks seda teha. Kahtlemata on ka stabiilsus ja kindlustunne olulised väärtused, eriti vanemaealiste puhul.

Lubage, et ma ennustan. Kui see plaan teoks saab, võib olla kindel, et tublisti enam kui 310 000 vanaduspensionäri seas on arvukalt neid, kes ei ole muudatustest teadlikud. (SKA on lubanud küll teavituskampaaniat, aga elu on näidanud, et kunagi ei jõuta kõigini, keda muudatused puudutavad). Neid tabab juba jaanuari alguses – 5. jaanuar on seekord pühapäev – ebameeldiv üllatus, kui nad avastavad nii-öelda õigel päeval, et nad on täiesti rahatud. Haprama tervisega inimesele võib see päris rängalt mõjuda. Telefonid on punased ning ametnikud peavad vastama närviliste inimeste küsimustele ega saa oma põhitööd teha. Kuigivõrd kordub sama aprillis, juulis ja oktoobris, mil viies kuupäev langeb taas nädalavahetusele. Siis pärivad inimesed, kas nad saavad oma raha esmaspäeval või teisipäeval. Tegelikkuses SKA töökoormus kasvab ja maine kannatab.

Kummastaval kombel on kavas ajastada pensioni hilisem maksmine lausa kahele tööpäevale. Siin tekib ka õiguslikke küsimusi, sealhulgas küsimus pensionäride ebavõrdsest kohtlemisest võrreldes töötajatega. Nimelt seisab töölepingu seaduses, et juhul kui palgapäev satub riigipühale või puhkepäevale, arvatakse palgapäev saabunuks riigipühale või puhkepäevale eelneval tööpäeval. Seega tuleb töötasu töötajale üle kanda reedel, kui palgapäev on langenud laupäevale. Kui tööandja hilineb ega maksa õigel ajal palka, on töötajal lausa õigus nõuda viivist võlaõigusseaduse paragrahvides 94 ja 113 sätestatud tingimustel.

Usun, et valdav enamik palgasaajaid oleks häiritud, kui neile hakkaksid kehtima samad reeglid, mida nüüd püütakse pensionäride suhtes rakendada.

Asi ei ole seda väärt. Kahju ja segadust tekib rohkem kui ülimalt küsitavat kasu. Loodan sotsiaalkomisjoni edasistele aruteludele ja koostööle SKA-ga. Need ehk aitavad tagasikäiku tõmmata ja senise pensionite maksmise korra säilitada. Õnnestus ju just sotsiaalkomisjonis leida eelmisel sügisel lahendus ja muuta esialgset eelnõu, mis oleks kitsendanud posti teel pensioni tasuta kojukande tingimusi ning tekitanud probleeme maal elavatele kehva tervisega eakatele.

HELMEN KÜTT ⟩ Pensionipäevade nihutamise plaanist on mõistlik loobuda