Sotsiaaldemokraadid kliimaministrile: metsaseaduse eelnõu ei ole vastuvõetav

PiretMetsandus

Täna hommikul riigikogus kliimaminister Yoko Alenderi ja kliimaministeeriumi ametnikega kohtunud sotsiaaldemokraadid soovivad, et ministeerium teeks oluliselt ringi uue metsaseaduse eelnõu, mis praegusel kujul ei pidurda mitte kuidagi metsade üleraiumist ega taga metsade jätkusuutlikku majandamist.

„Meie sõnum kliimaministrile oli, et hiljuti valminud metsaseaduse eelnõu ei ole vastuvõetav ja vajab ümbertegemist. Ministeerium peab tagama metsa püsimise nii tööstusele pikaajalise tooraine allikana kui ka ökosüsteemina ja mitte lubama üleraiumist tuleviku arvelt,“ ütles Tiit Maran.

Sotsiaaldemokraadid ootavad, et ministeerium töötaks metsandussektori jaoks välja investeeringutoetuste kavamis aitaks metsatööstusel muutuda suuremat lisandväärtust loovaks tööstuseks, selliseks, mis loob töökohti ka väiksema raiemahu tingimustes. „Lühidalt – vaja on muudatusi, mis võimaldavad väiksema raiekoormusega rohkem tulu teenida ja tagavad inimestele maapiirkondades teenistuse. On hea meel, et ka kliimaminister toetab sama suunda,“ ütles Züleyxa Izmailova. Ta lisas, et metsanduspoliitikas on vaja kokkulepet, mis seaks suunad enamaks kui vaid kümneks aastaks, aga selline lepe saab sündida vaid huvirühmade sisulise kaasamise teel.

Täiesti arusaamatuks jäävad sotsiaaldemokraatidele eelnõu need osad, mis võtavad ilma igasuguste mõjuhinnangutega suuna mastaapsetele metsaistandustele ning soovivad lõpetada metsanduse arengukavade loomise

Sotsiaaldemokraatidest saadikud on kriitilised ka kliimakindla majanduse seaduseelnõu ning uue looduskaitseseaduse eelnõu suhtes. Näiteks on viimases kirjas, et riikliku kaitse piirarvuks on 30 protsenti maast, mis tekitab segadust, vastandab kaitset ja inimesi ning on vastuolus kogu senise looduskaitse loogikaga.