Kaja Must: Eakad väärivad pensionitõusu ja lugupidamist

PiretPension

Vastuseks Parempoolsete esimehe Lavly Perlingi arvamusloole «Sotside iha üle jõu elada viib pensionärid vaesusse» (PP 4.10).
Perling süüdistab sotsiaaldemokraadist terviseministrit Riina Sikkutit selles, et too ei pea võimalikuks pensionide iga-aastast indekseerimise lõpetamist. Mina ka ei pea.

Parempoolne Perling leiab, et just pensionide indekseerimine kutsub esile inflatsiooni. Kas see on ikka nii?
Mis on pensionide indekseerimine?

1. aprillist tõuseb iga-aastase indekseerimise järel pension 10,6 protsenti. See jätkub järgmistel aastatel. Prognooside kohaselt kerkib keskmine pension järgmisel aastal 826 euroni kuus. Jah, see on võidujooks inflatsiooniga, see ei ole inflatsiooni põhjus. Kas selles võidujooksus peaksid pensionärid seisma jääma ja taluma, kuidas inflatsiooni kiirrong neist üle tuhiseb?

Riigikogu võttis vastu tänavuse riigieelarve seadusega 2024.-2027. aasta eelarvestrateegia, milles lepiti kokku, et vanaduspensionide tulumaksu vabastuse määr on 776 eurot. Kahjuks seda ei tõsteta, seega jääb eeldatavaks keskmise pensioni pealt makstavaks tulumaksuks umbes 11 eurot kuus. Kui pensionär töötab, läheb iga lisaeuro eest maha tulumaks.

Edaspidi kavandatakse pensionäride maksuvaba tulu tõsta samadel alustel, nagu tõstetakse kõikide maksuvaba tulu.
Kui riik kergitab tulumaksumäära ja käibemaksu, maksavad iga oma ostuga enda niigi kasinast pensionist rohkem just eakad, kes peavad selles sammu pidama kõrgepalgalistega. Eesti eakad ei priiska ega ela üle jõu. Meie pensionid on märksa tagasihoidlikumad kui üldiselt Euroopas. See on põhjus, miks sotsiaaldemokraadid seisavad pensionäride eest.

Puutun eakate rõõmude ja muredega päevast päeva kokku MTÜ Vana-Pärnu Kultuuriseltsis, mille juhataja ma olen, näen ja mõistan eakate probleeme oma korteriühistus ja tervikuna ühiskonnas.

Eakad on oma panuse andnud Eesti riigile, panustavad jõudumööda ka praegu, eakad väärivad pensionitõusu ja lugupidamist. Parempoolsete soov eakate arvelt riigikassat täita on häbematus!

Parempoolsed võiksid pensionide kärpimise soovi (indekseerimise lõpetamise) asemel mõelda sellele, et otstarbekas oleks rakendada kõrgepalgalistele kõrgemat ehk astmelist tulumaksu, siis oleks riigikassas rohkem raha ega peaks muretsema Eesti Vabariigi majandusliku olukorra pärast.