Natalie Mets: peame julgema enda ja teiste eest seista ning nõudma turvalisemat keskkonda

PiretÖöelu

Nädala algusest levib sotsiaalmeedias ansambli Elephants From Neptune postitus, millega antakse teada võimalikust mürgitamisest nende möödunud nädala kontserdil.
Juhtunu kirjeldus sarnaneb paljudele varasematele: kaks naist tellivad joogid, baarileti lähedal on tagantjärele meenutades kahtlased mehed, mõne aja pärast on naistel joodud kogust arvestades kahtlaselt kõrge joobe tunnused ja koju jõudmist ei mäletata. 

Teadaolevalt on konkreetsete naistega hetkel kõik nii hästi kui saab ja juhtumit uuritakse, kuid järjekordne korgijoogi kahtlus näitab kui laialise probleemiga on tegu.   


Mida teha kui kahtlustad mürgitust? 

Esimene õigustatud ootus on otseloomulikult see, et üheski lokaalis ei viibi inimest, kes on tulnud sinna eesmärgiga kedagi mürgitada. Enda joogi kaitsmine ei peaks olema kellegi olulisim ülesanne ning võiks ju olla võimalik eeldada, et ruumis ei viibi pahatahtlikke inimesi. Paraku see nii ei ole. 

Juhul, kui kellelgi on vähimgi mürgitamise kahtlus tuleb koheselt reageerida – pöörduda asutuses töötava isiku poole ning paluda koheselt kutsuda kiirabi ja politsei või vajadusel teha seda ise. Need on olulised sammud, mis üldjuhul jäetakse tegemata, kuid mis võivad päästa ohvri tervise ja elu ning aidata tabada kurjategijat. Kui mürgitatud on mõne keelatud uimastiga võib aine kehast väljuda kümne tunni jooksul ning seetõttu tuleks alati eelistada proovi andmist kohe ning mitte oodata hommikuni. Samuti ei ole mürgituse kahtluse korral vaja tunda valehäbi või karta kaasnevaid probleeme, oluline on keskenduda tõendite kogumisele ning süüdlase tabamisele. 

Kahjuks jäävad enamus korgijoogi juhtumeid vaid kahtluseks, sest abi ei otista, seda tehakse liiga hilja või asitõendeid (nagu kaamerasalvestised) ei eksisteeri. 

On oluline, et me julgeksime enda ja teiste eest seista ning nõuda turvalisemat keskkonda kohtadest, kus me viibime – olgu selleks mõni lokaal või kellegi kodu ning teada, mida taolises olukorras ette võtta. 

KORGIJOOGI ÕUDUS | Natalie Mets: peame julgema enda ja teiste eest seista ning nõudma turvalisemat keskkonda