JAAK JUSKE: Kremlimeelsete viimne lahing Eesti metsavendadega

PiretArvamus

Ei ole üllatav, et mõned venemeelsed keskerakondlased levitavad sotsiaalmeedias Kremli stalinistlikku narratiivi Eesti metsavendadest kui bandiitidest. Üllatav on, kui neid kaitseb Eesti parlamendipartei esimees, kirjutab Tallinna linnavolikogu SDE fraktsiooni liige Jaak Juske.

Kindlasti on tänuväärt, kui inimesed ajaloo vastu huvi tunnevad, sellest kirjutavad ja mõtteid avaldavad. Nii saame kõik targemaks. Alati tuleb aga arvestada, et ajaloofaktide tõlgendamine ei tohi viia ajaloo võltsimiseni. Ja otse loomulikult tuleb arvajal mõelda oma positsioonile ühiskonnas, oma sõna mõjule. Kui haridusasutuse juht asub levitama Eesti ajaloo ühest traagilisemast perioodist seisukohti, mis kajastavad õigustusi inimsusevastastele kuritegudele Eesti rahva vastu, on midagi väga valesti. Seda Tallinna Tondiraba huvikooli direktor Sergei Ptšjolkin oma Facebooki lehel paraku tegi. Ning otse loomulikult võimendas tema postituse mõju Ukrainas käiv sõda ja Venemaa tänased kuriteod ukrainlaste vastu.

Nii on loomulik, et linnapea Jevgeni Ossinovski andis korralduse koolijuht vallandada. Eesti koolis ei ole kohta küüditamise või teiste inimsusevastaste kuritegude õigustamisele. Punkt.

Ja tõesti, siinkohal võinuks see piinlik lugu lõppeda, kui Keskerakonna esimees Mihhail Kõlvart poleks tormanud meedias parteikaaslast toetama, süüdistades linnapead poliitilises vallandamises. Et Ptšjolkin vahendas vaid teise autori seisukohti, et teda on valesti mõistetud. Sama ei kõlanud Kõlvarti suust sõnagi Eesti rahva kannatustest Stalini võimu all. Eks linnavolikogus kohti kaotav eksmeer üritas uut linnavõimu rünnates oma lagunevat parteid koos hoida.

Läks aga vaid paar päeva, kui teine aktiivne keskerakondlane narvakas Mihhail Pansin teatas Eesti iseseisvuse taastamise päeval oma Facebooki lehel, et Ptšjolkinil oli õigus – metsavennad olidki bandiidid, kes sooritasid kuritegusid kohaliku tsiviilelanikkonna vastu. Kusjuures ta ei varja, et toetub Vene meedias avaldatule. Mida peaks ühe Eesti parlamendipartei esimees pärast säärase räige avalduse lugemist tegema? Pöörduma otse loomulikult koheselt erakonna juhatuse poole ettepanekuga kõnealune Putini-meelne inimene parteist välja visata. Aga ei, pärast viivitust tuli Keskerakonnalt vaid napp teade, et Pansin avaldas oma isiklikku seisukohta, mis ei kattu partei omaga. Ja kõik. Sisuliselt tähendab see Pansini toetamist, sest selline Kremli ööbik võib keskpartei ridades rahus edasi olla. Nagu ka Euroopa parlamendi saadik Jana Toom, kellele ei meeldi Eesti kaitseväe toetuseks tehtud piimapakk.

Tundub, et Kõlvart on koos oma tühjaks jooksva parteiga valinud poole. Ja kuigi ta sõnades ise otseselt Kremli ajaloonarratiive ei toeta, ei mõista ta nende levitamist ka hukka. Aga võib-olla ongi see jäänuk-Keskerakonna strateegia. Nad on leppinud, et eestlaste seas on nende toetus alla viie protsendi. Ja seda ei aita tõsta ka ühte heitmine Jaak Madisoniga, kes senise veendunud rahvuslasena suutis oma esimeses intervjuus keskerakondlasena süüdistada Eesti rahvast selles, et Kremli propagandaga meie omaaegseid vabadusvõitlejaid bandiitideks nimetatakse. Tule taevas appi! Nii püüab Keskerakonda hoida iga hinna eest kohaliku Putini-meelse valijaskonna toetust. See on viimane õlekõrs, mis Kõlvartile jäänud on. Aga sel poliitilisel valikul võib eriti tänases julgeolekukorras olla Eesti omariiklusele väga ohtlik mõju.

Meie seast lahkuvad viimased vaprad mehed ja naised, kes pärast teist maailmasõda jätkasid metsades võitlust okupatsioonivõimude vastu. Väga paljud nende kaaslased kaotasid vaba Eesti eest võideldes oma elu. Ajalugu andis meile 33 aasta eest erakordse võimaluse oma riik taastada. Kui alguses rõhutasin, et ajaloosündmuste üle arutamine on igati positiivne, siis sama tähtis on ajaloost õppimine. Täna on taas Kremlis võim, kes peab julma agressioonisõda, tapab ja küüditab. Meie kõigi kohus on kaitsta vaba ühiskonda. Nii tuleb mõista üheselt hukka katsed õigustada Vene imperialistlikku poliitikat ja selle kuritegusid. Ja olla eriti leppimatu, kui Kremli maailmapilti toetab otseselt või kaudselt mõni meie partei või poliitik.

JAAK JUSKE ⟩ Kremlimeelsete viimne lahing Eesti metsavendadega