Natalie Mets: Liisa-Ly Pakostal on võtmeroll nõusolekuseaduse vastuvõtmisel. Seksiks peab olema nõusolek!

PiretNõusolekuseadus

Viimastest riigikogu valimistest on möödas pea poolteist aastat ning kuigi vabariigi valitsus on selle aja jooksul saavutanud märkimisväärseid edusamme, on lubamatult vähe tähelepanu saanud koalitsioonilepingu järgi jõustamist ootav nõusolekuseadus.

Värskelt ametisse nimetatud justiitsminister Liisa-Ly Pakosta on meedias oma fookusteemadena tutvustanud digitehnoloogiate rakendamist õigusemõistmise kiirendamiseks, inimeste õiguste kaitsmist digimaailmas ja bürokraatia vähendamist.

Arvestades Pakosta varasemat töökogemust soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinikuna, usun et nõusolekuseaduse vastuvõtmine kuulub kindlasti tema prioriteetide hulka. Inimesed peavad olema kaitstud nii digi- kui füüsilises maailmas, nii tööl kui kodus.

Nõusolekuseadus on nõusolekust lähtuv seksuaalvägivalla regulatsioon, mis põhineb põhimõttel, et tahtevastane suguühe on vägistamine. Nõusolekuseaduse vastuvõtmine ei ole Eesti jaoks valik, vaid Istanbuli konventsioonist tulenev kohustus.

Valik seisneb selles, kas seadustada jah- või ei-mudel. Jah-mudeli puhul tuleb seksuaalse tegevuse osalistel väljendada oma nõusolekut seksiks, kas sõnaliselt, kehakeeles või muul viisil. Nõusolek puudub, kuni seda pole väljendatud. Ei-mudeli puhul tuleb seksuaalse tegevuse osalistel väljendada selle tegevuse osas oma tahtevastasust. Nõusolek on olemas, kuni üks osapool väljendab, et ta ei ole toimuvaga nõus.

Kui jah-mudeli juhtmõte on „Vaikimine pole nõusolek!“, siis ei-mudeli juhtmõte on „Vaikimine on nõusolek!“. 20-st riigist, kus nõusolekuseadus on vastu võetud, kehtib 16-s jah-mudel ja 4-s ei-mudel. Eestigi peaks eelistama jah-mudelit.

Nõusolekuseaduse vastuvõtmine ei ole ainult juriidiline samm, vaid ka moraalne kohustus. See on vajalik samm meie ühiskonna turvalisuse ja võrdsuse tagamiseks. Nõusolekuseadus saadab selge sõnumi, et Eesti seisab kindlalt oma kodanike õiguste ja turvalisuse eest. Justiitsminister Liisa-Ly Pakosta roll on selles protsessis võtmetähtsusega, ja tema juhtimisel on võimalik teha otsustav samm, mis tugevdab väga suure hulga inimeste turvatunnet.

Natalie Mets: Liisa-Ly Pakostal on võtmeroll nõusolekuseaduse vastuvõtmisel. Seksiks peab olema nõusolek!