Läänemets: Eestil on valik, kas teha maksusoodustusi rikastele või panustada riigikaitsesse, tervishoidu, sisejulgeolekusse

PiretJulgeolek

Siseminister Lauri Läänemets (SDE) kirjutas Facebooki postituses, et Eesti julgeolekut ei ole võimalik enam tagada madalate ja ühetaoliste maksudega.

„Pevkuril on õigus – kui tõstaksime vajamineva raha saamiseks makse kõigile ühtlaselt, rebime Eesti puruks, sest keskklass ja nõrgem osa ühiskonnast kukuks vaesuse keskele. Kui aga rakendaks progressiivseid maksuloogikaid nagu seda teeb peaaegu 100 protsenti Euroopast, annaks rikkad ja ülirikkad oma õiglase panuse mis aitab meil olla ühiskonnana tugevamad,“ kirjutas Läänemets.

Läänemetsa sõnul ei ole probleem selles, et paremerakonnad ei pea riigikaitset või kaitseväe juhataja nõuannet oluliseks. „Meil on paremerakondade maailmavaateline pankrott, kus Eesti julgeolekut ja inimeste heaolu ei ole võimalik enam tagada madalate ja ühetaoliste maksudega,“ ütles ta.

„Kui üldistada, siis selliste valikute ees Eesti seisabki – kas teeme maksusoodustusi rikastele või panustame riigikaitsesse, tervishoidu, sisejulgeolekusse. Õhukese riigi ja rikaste maksukingituste aeg on ümber saanud. Nendesse dogmadesse kinni jäämine saab ühel hetkel saatuslikuks. Hea oleks kui valijad ütleks selle välja, paremerakonnad ise neid samme niisama ei astu.“
Läänemetsa sõnul on Eesti ülirikkad on Soome ülirikastest poolteist korda rikkamad. „Kümnele protsendile eestlastest kuulub 59 protsenti varadest. Kui maksusüsteem neid ei puuduta, vaid soosib, siis polegi riigil raha. Vaesust maksustades riigieelarvet aga korda ei tee,“ tõi ta välja.

Kaitseminister Hanno Pevkur ütles täna ERRile, et vajadust leida 1,6 miljardit eurot laskemoona ostmiseks ei ole nurka visatud, aga samas ei saa riiki uute maksude ja laenudega lõhki rebida.

Läänemets: Eestil on valik, kas teha maksusoodustusi rikastele või panustada riigikaitsesse, tervishoidu, sisejulgeolekusse