Sotsiaaldemokraadid: tuumaenergia eelnõuga tuleb aeg maha võtta

PiretTuumajaam

Sotsiaaldemokraadid teevad täna riigikogus ettepaneku lükata parlamendi menetlusest tagasi Eestis tuumaenergia kasutuselevõtu otsuse eelnõu.

See eelnõu algatati liialt tõtakalt ja soovitakse nüüd kiirkorras vastu võtta. 55 saadiku algatatud eelnõu kohaselt langetab riigikogu põhimõttelise otsuse, kas lubada toota Eestis tuumaenergiat. Tuumaenergia arendamise otsus on ülimalt oluline

samm, millel on suur mõju tulevastele põlvedele – sotsiaaldemokraadid ei ole nõus siin tormama  ja tahavad suuremat selgust,“ ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Priit Lomp.

Tema sõnul ei ole sotsiaaldemokraadid tuumaenergia vastased, kuid nad ei toeta tänaste teadmiste ja tuumajaama kohal olevate arvukate kriitiliste küsimuste juures ideed teha Eestist tuumariik.

„Selle otsuse eelnõuga ei saa edasi minna ainuüksi põhjusel, et energiamajanduse arengukava ei räägi Eestis tuumaenergia tootmisest. Meie hinnangul ei ole tuumaenergia kasutuselevõtt hädavajalik. Tuumajaama ehitamine on kallis ja riskantne projekt, millega on seotud  mitmed julgeolekuohud. Samuti ei pea me seda projekti majanduslikult otstarbekaks,“ ütles Lomp. „Oleme seda meelt, et Eesti suudab taastuvenergiat arendades saavutada oma peamise energiapoliitilise eesmärgi – taskukohase, keskkonnasäästliku ja varustuskindla elektri. Aga kui peaksid ilmnema kaalukad lisaargumendid tuumajaama kasuks, siis oleme valmis kaaluma oma seisukoha muutmist,“ lisas Lomp.

Täna tuleb riigikogus esimesele lugemisel eelnõu, mis võimaldab alustada Eestis tuumaenergia kasutuselevõtu ettevalmistamise ja vastava õigusliku raamistiku loomisega.